Aktiviteter på barnkalaset

Att hålla i ett barnkalas kan vara väldigt roligt, men för att lyckas så krävs det en hel del planering! Olika aktiviteter går hem hos olika åldrar, vissa fungerar nästan lika bra oavsett ålder. Vi tänkte dela med oss av några tips till dig som har ett barnkalas att planera. 

Upplägg

Till att börja med så måste man fundera på upplägget. Vilka tider är lämpliga? Ska barnen äta på kalaset och i så fall, vad? När det gäller tider så kan du börja med att fundera på vilka tider som skulle vara lämpligt för ditt barn. Om resten av barnen som kommer är jämngamla med ditt så fungerar oftast tiderna relativt bra för alla. Gällande maten så behöver du också tänka lite på tider, om det inte ska serveras mat så bör du köra igång kalaset strax efter lunchtid. Ska du servera mat så går det även här bra att tänka på när ditt eget barn brukar äta. Vad som serveras kan bero lite på barnens ålder och vad du själv har tid att laga. Tänk på att det är många små munnar som ska mättas och alla ska ju självklart få äta samtidigt! Glöm inte heller den obligatoriska tårtan!

Skattjakt

Just skattjakt är en väldigt bra aktivitet eftersom att den för det första går att anpassa efter ålder och för det andra eftersom den låter dem göra av med lite energi. Är barnen läskunniga så är det en utmärkt idé att skriva lite ledtrådar de får gå på. Är vädret fint så gör gärna skattjakten utomhus! Glöm då inte att låta föräldrarna veta i förväg att barnen kan komma att vistas utomhus och kan behöva kläder för detta.

Fiskedamm

När barnen är lite yngre så är fiskedammen alltid lika uppskattad! Påsarnas innehåll kan du bestämma själv, godis går såklart alltid hem! Det kan vara bra att i förväg fråga efter eventuella allergier så du kan anpassa påsarnas innehåll efter det. Antingen så anpassar du en särskild påse för den som är allergisk, eller så utesluter du helt godiset som kan trigga allergier så att ingen blir avundsjuk.

Gör en lek av presentöppningen

För att göra presentöppningen ännu roligare så kan du göra en lek av den: använd principen av ”snurra flaskan”. Barnen får sitta i en ring och födelsedagsbarnet snurrar flaskan, den flaskan stannar på får ge födelsedagsbarnet sin present. Det är en tacksam lek som med lite tur kan ge dig en chans att andas i allt stök!