Vikten av att vara aktiv efter förlossningen

När man äntligen har fött är det mycket som förändras. Speciellt om det är första barnet. Rutinerna blir väldigt annorlunda när man har ett nytt liv att ta hand om. Men samtidigt är det viktigt att ta hand om sig själv också. Och att försöka vara aktiv kommer att gynna hälsan på mer än ett sätt.

Att fysisk aktivitet är jobbigt vet vi ju alla. Men samtidigt får man också energi av att vara ute och röra på sig. Och energi är helt klart något man kommer att behöva när man har en nyfödd hemma.

Samtidigt bör man inte ge sig på vilka sorters aktiviteter som helst då kroppen fortfarande återhämtar sig från graviditeten och förlossningen. Promenader är en lätt aktivitet som passar många bra. Men kanske den viktigaste övningen man kan göra vid detta tillfälle är bäckenbottenträning. Att få tillbaka styrkan i bäckenbotten kan ta upp till ett år, så var inte orolig om det inte känns bättre även efter ett par månader.

Försök även att prova övningar som aktiverar magmusklerna. Dessa övningar är lämplig aktivitetsnivå för de första 6-12 veckorna. Ju mer aktiv man varit under graviditeten och ju färre besvär man haft under all denna tid desto snabbare kan man ofta gå över till annan träning.

Att hitta tiden för träning är något många nyblivna mammor kan ha problem med. Men en hel del träning kan utföras i hemmet med barnet bredvid. På så sätt kan man alltid hålla koll på det lilla livet. Om barnet sover kan det vara klokt att göra en del övningar i ett annat rum så man inte väcker det i onödan. Se bara till att använda en babyvakt så det hörs tydligt när barnet vaknar och vill något. Det är värt att satsa på en bra modell för att få ett klart och tydligt ljud, speciellt om det är flera rums avstånd mellan.