Leksaker till småttingarna

2677071-little-girl-preschooler-playing-with-toy-railway

I en viss ålder är barn precis som katter när det kommer till leksaker: de kan hellre leka med lådan den kom i än själva leksaken. Men efter ett tag blir leksakerna mer intressanta, med vad är det egentligen som är passande och vad ska man tänka på när man köper leksaker?

Till att börja med är säkert alla föräldrar medvetna om att hållbarhet är väldigt praktiskt när det kommer till småbarn, dels för att mindre hållbara saker kan vara uppbyggd av smådelar, som man ju sällan vill att barn ska lägga vantarna på, men också för att barn i allmänhet kan vara ganska oförsiktiga. Detta beror till stor del på att de ännu inte lärt sig bedöma vad saker och ting faktiskt tål.

Ett material man sällan kan gå fel med för små barn är trä. Det är inte bara gamla leksaker som är gjord i trä, det är fortfarande ett väldigt vanligt och populärt material när det kommer till leksaker. Alla är nog bekanta med saker som tåg eller träpussel som de själva hade när de var små, och ens egna barn kan faktiskt ha likadana för alla de sakerna görs fortfarande och går även att köpa över internet.

Är man ute efter pedagogiska leksaker så finns det en hel del att välja mellan, det kan vara svårt att veta vad det är som passar barn beroende på ålder. Som tur är utvecklas dock barn nästan alla på samma sätt och går igenom väldokumenterade stadier där de börjar göra och lära sig  specifika saker. Tack vare detta har många även kommit med förslag vilka leksaker det är som passar bäst i olika åldrar.

Följer man bara dessa råd hamnar man oftast rätt. Sedan är det ju alltid bra att lyssna till vad barnet själv gillar.