Pedagogiska leksaker för barnen

leksaker_326996195

Konceptet att barn lär sig genom att leka är nog inget nytt för föräldrar. En gång i tiden kanske det ansågs oproduktivt och icke-konstruktivt för barn över en viss ålder att leka. Men idag är experter ganska ordentligt överens om att lek är väldigt viktigt för barns utveckling.

Trots att många olika former av lek hjälper barn att utvecklas, har vi även något som kallas för pedagogiska leksaker. Detta kan nu kanske verka som en underlig term. Om lek är utvecklande rent allmänt borde väl leksaker alla vara pedagogiska i en form eller annan?

Detta är nog många gånger fallet. Men när man talar specifikt om pedagogiska leksaker är det en lek som även ha ett tydligt lärande syfte. Detta kan till exempel vara leksaker som hjälper barn att läsa, räkna skilja på olika former eller färger, eller liknande.

Även när man tittar på pedagogiska leksaker ur detta perspektiv finns det ett stort utbud att välja ur. Några av de leksaker i denna kategori är leksaker barn har haft tillgång till långt innan man kom fram till denna definition. Detta inkluderar leksaker som byggklossar, pussel, målarböcker och mycket annat.

Pedagogiska leksaker används även för att faktiskt bedöma barns utveckling. Detta kan göras då man har lyckats etablera att barn utvecklas väldigt lika under den första tiden, och om något barn avviker från detta kan det vara anledning att titta på underliggande orsaker och hur dessa kan påverka barns framtida utveckling.

I slutändan är ju pedagogiska leksaker ändå leksaker och man köper ju inte dem endast för att de ska vara lärande för barnen, utan för att de ska vara roliga och pedagogiska.