Presenttips del 2

Det här med att ge presenter kan kännas klurigt, vare sig man ska köpa till sina egna barn eller någon annans. Vi har några smart tips som kan hjälpa dig att hitta en bra present som får han eller hon att le. 

Köp efter ålder

En viktig sak är att köper efter barnets ålder. Som vuxen tänker vi inte lika mycket på det: saker en fyrtioåring vill ha kan vara samma sak som en trettioåring. Men barn åldras så snabbt, ett år gör stor skillnad i ett barns liv och utveckling. Läs på lite om barns utveckling och köp en leksak som inte bara passar deras ålder, men som även uppmuntrar ännu mer utveckling. Exempelvis är barn från tre år och uppåt väldigt intresserad av sin fantasi och använder fantasin för att förstå sin omgivning och hur man socialiserar. Köp en maskeraddräkt eller rekvisita som barnet kan använda i sina fantasilekar.  Barn som fantiserar och får chansen att utvecklas in fantasi blir ofta mer kreativa som vuxna.

Barn härmar vuxna

Det bästa ett barn vet är att få känna sig som en vuxen. Därför kan små barn tycka det är roligt att hjälpa till med disken eller tvätten: plötsligt känner de sig vuxna och tycker det är roligt att de har fått ansvar. Barn vill också härma de vuxna för att förstå dem och känna sig äldre. Föräldrarnas intressen och hobby spelar stor roll i vad barnen bli intresserade av.

Därför kan man köpa saker utefter sina egna intressen och bjuda in barnet att bli en del av det. Är man ett fan av engelsk fotboll, kanske det är dags att ge dottern eller sonen en chelseatröja och bjuda in barnet att se nästa match med dig. Ni får närmre kontakt och barnet får chansen att veta om dig och dina intressen.

Om du gillar att måla kan du ge barnet en riktig canvastavla och sedan målar ni en bild tillsammans som ni hänger upp i hans eller hennes rum.

Fler alternativ för presenter till barn som vill komma närmare sina föräldrar är:

  • Lite svårare pussel att lösa tillsammans
  • Karaokemaskin för hela roliga fredagskvällar
  • Bakningsprylar så ni kan baka en tårta ihop
  • Saker för utomhuslek – bollar, bouleset, krocketset eller varför inte kubb?
  • En spelkonsol – se bara till att sätta gränser på hur mycket speltid de får varje dg.