Skaffa foderhäst åt barnen

Att barn mår bra av att både ta hand om och ha djur omkring sig känner vi till sedan länge. Hundar och katter brukar vara det husdjur de flesta familjer väljer som sällskap till sina barn. Djurens närhet ger glädje på samma gång som ro och många barn tar rollen som djurskötare på stort allvar, vilket hjälper deras utveckling och ansvarstagande.

Hästen gör barnen glada

Enligt en färsk forskningsstudie från Washington State University har faktiskt hästar en mycket positiv inverkan på barns välmående. I studien slår man fast att barn som omges av hästar har en betydligt lägre nivå av stresshormoner än andra barn, särskilt tydligt syntes detta på eftermiddagen då barn vanligtvis känner sig som mest stressade under dagen.

Ta hand om hästen

Bestämmer man sig för att låta sitt barn ta hand om en häst eller ponny är det dock viktigt att tänka på att djuret kräver mycket tid. Dessutom kan hästen må dåligt om man inte utfodrar den rätt, varför man måste läsa på lite om just ufodringen.

En häst kräver ganska mycket mer än bara en skål med vatten och foder från den vanliga ICA-butiken. Har hästen ett tämligen lugnt vardagstempo finns alltid en risk att de blir överviktiga vilket så klart är ohälsosamt och resulterar i en högre risk för skador. I de fallen kan det fungera att blanda halm i grovfodergivan så att energi- och proteininnehållet sänks. Viktigt att tänka på när man blandar foder är dock att den slutliga fodergivan ska ha en relativt balanserad nivå av allt innehåll när man beräknar hästens foderstat. Halm är väldigt proteinfattigt och därför bör man säkerställa att inte vallfodret man blandar med även det har en låg dos av protein. Utöver energi- och proteininnehållet är det även viktigt att hästen får tillräckligt med salt och mineraler. Det uppnår man genom att alltid se till att hästen har en saltsten tillgänglig.