Upptäck naturen med barnen

Happy kids playing

Ta med barnen ut i naturen och låt dom upptäcka djuren och växter som finns omkring oss. Studera myrstacken och hur flitigt myrorna springer runt och se hur olika blad träden har. Titta på myggornas lek över vattenytan och hur fisken plötsligt dyker upp och får sig ett litet mål.

Barn är av naturen nyfikna och att lära dom om naturen och vad som finns där redan i tidig ålder, kan hjälpa dom senare i livet, inte bara med att veta hur ett lingon ser ut utan även att kunna ta sig för att vistas ute i naturen. Att vistas ute innebär inte enbart att plocka bär i skogen utan kan innebära en cykeltur, bada i en sjö eller att klättra upp för ett litet berg. Ta med familjen och motionera ute i det fria.

En bra lärdom för alla barn, är att veta vad som går att äta och inte ute i naturen. Inte minst gäller detta svamp, då vi här i Sverige faktiskt har ett par riktigt giftiga svampar, som i värsta fall kan efter konsumtion, leda till döden. Att veta vilka bär som är ätliga och vilka växter som går att konsumera, kan vara bra att få med sig i ryggsäcken redan från tidig ålder.

En ätlig växt är faktiskt den brännande brännässlan. De späda bladen är de godaste på växten och bladen kan anrättas som spenat eller torkas och pulveriseras för att strös över maten. En växt som är väldigt rik på C-vitamin och innehåller kalcium, järn, kisel med mera. Tänk dock på vart du plockar nässlan, då kvävegödslad mark och gödselhagar ger nässlorna tillgång till skadliga nitrater som växten gärna lagrar.